Reinigen / ontladen

REINIGEN / ONTLADEN
Sommige stenen, zoals de Amethist, Citrien en Cyaniet reinigen zichzelf. Maar er zijn ook stenen, zoals de Barnsteen (wat eigenlijk geen steen is, maar een fossiele hars) en Toermalijn, die veel energie opnemen en daarom vaker gereinigd moeten worden. Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. De methodes die ik (het meeste) gebruik, zijn door middel van de vier elementen aarde, vuur, lucht en water. Deze methodes heb ik hieronder beschreven. Bij alle methodes geldt: je intentie is het meest belangrijk! Geef tijdens het reinigen dus de intentie mee dat je de steen ontdoet van de opgenomen negatieve energie.

Aarde:
Begraaf de steen in de aarde. Dat kan in een bloempot, of in de tuin. Dit is een heel veilige methode die eigenlijk voor alle stenen gebruikt kan worden. En ook de meest natuurlijke, want je legt de steen in het element waarin hij ontstaan is. Hoe langer je de steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. Dat kan zo een paar dagen zijn. Vooral heldere doorzichtige stenen worden hier blij van :) Overbodig om te melden misschien, maar.. onthoud goed waar je de steen begraven hebt en markeer deze plek met bijvoorbeeld een stokje :) De steen op de aarde leggen is trouwens ook al voldoende om de steen te reinigen.

Vuur:
Je kunt de steen ook reinigen door deze door de vlam van een kaars of waxinelichtje te halen. Kijk uiteraard wel uit voor je vingers. De steen een paar keer door de vlam halen is al voldoende, want vuur reinigt krachtig, snel en effectief. Deze methode kun je beter niet gebruiken bij de Amethist, Bergkristal, Lapis Lazuli, Malachiet, Toermalijn en Turkoois. Deze stenen kunnen verbleken of breken bij plotselingen temperatuurwisselingen.

Wierook / Salie (lucht):
Deze methode lijkt een beetje op bovenstaande methode, alleen ga je nu met de steen door de rook van brandende wierook of salie. Dit is tegelijkertijd ook voor jou een heerlijk meditatief en ontspannend moment. Ook hierbij gaat het natuurlijk weer om de intentie. Dan maakt het niet uit hoe lang je dit doet. Deze methode is wat veiliger dan de methode met vuur.

Water:
Je kunt de steen ook onder koud stromend water houden. Dit kan in een beekje, maar natuurlijk ook gewoon onder de kraan. Doe dit zo lang als je denkt dat goed is voor de steen. Het draait ook hier weer vooral om de intentie. Het is wel belangrijk dat het water koud is, want door warm water kunnen er scheurtjes en barstjes in de steen ontstaan. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor Celestien, Calciet, Lapis Lazuli, Magnetiet, Malachiet, Seleniet, en Turkoois. Deze stenen zijn poreus of kunnen (langzaam) oplossen in water.

Ook een eigen gratis shop?