CD Totdat Hij komt Abdij Maria Toevlucht Zundert

Artikelnummer: F1233
Vorige Artikel 15 van 27 Volgende
€ 12,99 (inclusief 21% btw)
Voorraad 1 stuk
Aantal

De kerk zingt vanouds in de dagen voor Kerstmis de zogenaamde o-antifonen.

In de gregoriaanse traditie vormen de beginletters van die zeven antifonen in omgekeerde volgorde de woorden ero cras: ‘morgen zal ik er zijn’. Sapientia, Adonai, Radix, Clavis, Oriens, Rex en Emmanuel.

Zeven achtereenvolgende dagen voor Kerstmis omkransen deze antifonen in de avonddiensten de lofzang van Maria. Verwachtingsvol zingen wij in wisselende beelden als een verwijzing naar wat komen gaat: O Wijsheid, O Adonai, O Tronk van Jesse, O Davids Sleutel, O Dageraad, O Koning, O Vorst Emmanuel. De o-antifonen vormen de rode draad van deze cd totdat Hij komt. Zeven korte liturgische momenten van zang en gebed gethematiseerd rond elk van de antifonen. De monniken van de abdij Maria Toevlucht bieden ze u aan als momenten van bezinning in de voorbereidingstijd van Kerstmis.

Uitzien, verwachting, toekomst, menswording; beelden die alles te maken hebben met de adventstijd.

Totdat hij komt.

‘…maar er zullen mensen zijn die bidden en gerechtigheid doen en wachten op Gods uur’

Dit citaat uit een dooppreek, die Dietrich Bonhoeffer in 1944 vanuit zijn gevangenschap aan de ouders van zijn peetzoon Dietrich schreef, maakt ons ervan bewust dat het heil dat komen gaat niet kan worden afgedwongen maar eerder dient te worden afgewacht. Maar geen passief wachten! Wachten op Gods uur vraagt om een actieve levenshouding.

Advent bereidt ons voor op de neerdaling van God in de sterfelijkheid – Emmanuel – God met ons.

‘Deel met elkander het brood van alledag, opdat in u de ander Gods heil aanschouwen mag’, zo zingen wij in één van onze liederen. Het gebed, de lofprijzing en het Schriftwoord roepen op tot een concreet engagement, het doen van gerechtigheid.

In zijn bundel “Een tijd van spreken” brengt de auteur F. Cromphout op treffende wijze tot uitdrukking hoe het gebed en het wachten op Gods uur elkaar doordringen: “Hij die bidt beweegt zich voorwaarts naar degene die komt en naar dat wat komt. Iemand die werkelijk wil bidden is iemand die tegemoet wil gaan. Misschien heeft hij de kracht daartoe niet in zichzelf, maar hij verzucht, hij is vertrekkens gereed, hij verlangt en vraagt … hij is, hoe dan ook, op een toekomst gericht … wie bidt tracht openingen te ontdekken in de muur van vervlakking. Vindt hij ze niet, dan zoekt hij verder, hij wacht de tijd af, hij probeert duidelijker waar te nemen, want hij is op de uitkijk … hij wil in de dag van vandaag ruimte maken voor de toekomst … zo gaat hij al ziende vooruit naar wat onzichtbaar is.”

Totdat hij komt!

© 2015 - 2019 Uitgeverij Discovery Books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel