Gelatenheid gemoed en hart bij Meister Eckhart. beschouwd in het licht van Aristoteles' leer van het affectieve [ Gerard Visser ]

Artikelnummer: BK176
Vorige Artikel 3 van 29 Volgende
€ 14,95 (inclusief 9% btw)

Het zogeheten lege gemoed is een kernbegrip in het werk van Meister Eckhart, de befaamde middeleeuwse mysticus. De filosoof Gerard Visser onderzoekt het mystieke concept van het lege gemoed en plaatst het tegen de achtergrond van Aristoteles' denkbeelden.

De geschiedenis van de verhouding tussen denken en voelen, rationaliteit en affectiviteit in de Europese wijsbegeerte moet nog worden geschreven. Dit boek verheldert een kleine, maar verstrekkende gebeurtenis in deze geschiedenis: de vertaling door Meister Eckhart van de Latijnse begrippen mens of animus met gemüete, en zijn vereenzelviging van het vonkje intellectus purus bij de mens met een ledic gemüete – anders gezegd: het lege gemoed.

De middeleeuwse magister houdt het teleologische denken van Aristoteles enerzijds in ere, maar doorbreekt het anderzijds op een wijze die radicale consequenties heeft. Gelatenheid is meer dan een onderzoek naar het wezen van het affectieve: het boek biedt tevens een wijsgerige inleiding in Eckharts denken.

Auteur: Gerard Visser
Uitgever: Sun Uitgeverij
Nederlandstalig 255 pagina's 9789085064923 januari 2008

Zeer lichte gebruiksporen, ongelezen ramsj

© 2015 - 2020 Uitgeverij Discovery Books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel