‘De vrouwen die mijn zusters waren...’ [Jean-Marie Gueullette]

Vorige Artikel 46 van 50 Volgende

De dominicaan pater Lataste (1832-1869), die de zending had om te preken voor gevangenen die veroordeeld waren tot dwangarbeid, werd voorgoed geraakt door de ontmoeting met ‘de vrouwen die mijn zusters waren, mijn zusters in Adam, mijn zusters in Jezus Christus’. Hij heeft met grote verwondering en ontroering kunnen vaststellen dat een leven dat verwoest was door de misdaad, een verbazingwekkende ontwikkeling kan doormaken wanneer het in contact komt met de barmhartigheid van God, en met het vertrouwen van de samenleving.
Hij wilde dat vrouwen met een verlangen naar religieus leven, zonder problemen gehoor zouden kunnen geven aan hun roeping. Hij heeft daartoe een religieuze congregatie gesticht: de Dominicanessen van Bethanië, die tot op de dag van vandaag een contemplatief leven leiden in een gemeenschap van vrouwen die het gevangenisleven gekend hebben, en vrouwen die een makkelijkere weg gegaan zijn.
Amerikaanse gevangenen die met de zusters in contact zijn gekomen, zijn onlangs een definitieve binding aangegaan, in navolging van Christus met pater Lataste, door een dominicaanse lekengemeenschap in hun gevangenis te stichten!
Na de kritische uitgave van de predicatie van pater Lataste in de gevangenis (Prêcheur de la miséricorde, Éd. du Cerf, 1992), beschrijft pater Jean-Marie Gueullette, vice-postulator van het zaligverklaringsproces van pater Lataste, dit bijzondere leven vanuit de overvloedige documentatie die voor dit doel verzameld is. Hij gaat met name in op de diepgaande spirituele ontwikkeling van de jonge ambtenaar bij de belastingen die bij hem in een paar jaar tijd heeft geleid tot het vreedzaam opofferen van zichzelf, hij heeft zichzelf tot in de dood opgeofferd in de dienst aan de meest geminachte mensen in de samenleving.

Jean-Marie Gueullette, dominicaan, is theoloog aan de katholieke Universiteit van Lyon. Zijn werken over de geschiedenis van de spiritualiteit en over pater Lataste hebben hem aangezet tot het bestuderen van de invloed van Meester Eckhart in Frankrijk in de zeventiende eeuw. Hij heeft verschillende werken gepubliceerd bij Éditions du Cerf, waaronder Laisse Dieu être Dieu en toi (2002).

Auteur: Jean-Marie Gueullette
Pagina's: 296
ISBN: 9789077728215

Niet meer leverbaar

© 2015 - 2020 Uitgeverij Discovery Books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel