Navigatie

Het verhaal

Maria krijgt een boodschap

God stuurde de ​engel​ Gabriël naar ​Nazaret, een stad in Galilea. ​Elisabet​ was toen zes maanden zwanger. De engel ging naar Maria, een jonge vrouw die zou gaan trouwen met Jozef. Jozef kwam uit de familie van koning David.

De engel zei tegen Maria: ‘Ik groet je, Maria. God heeft jou uitgekozen. Hij zal bij je zijn.’ Maria schrok van de woorden van de ​engel. Ze vroeg zich af wat hij bedoelde.

Toen zei de ​engel​ tegen ​Maria: ‘Je hoeft niet bang te zijn, ​Maria. God heeft je uitgekozen voor iets moois. Je zult zwanger worden en een zoon krijgen. Je moet hem ​Jezus​ noemen. Jezus zal heel belangrijk zijn, hij zal Zoon van de allerhoogste God genoemd worden. En God, de Heer, zal hem koning maken, net zoals zijn voorvader David dat was. Jezus zal voor altijd koning van Israël zijn. Aan zijn macht komt geen einde.’

 

Maria is verbaasd

Maria​ zei tegen de ​engel: ‘Maar ik slaap nog niet met een man. Hoe kan ik dan zwanger worden?’ De ​engel​ antwoordde: ‘De ​heilige​ Geest​ zal bij je komen. En door de kracht van de allerhoogste God zul je zwanger worden. Daarom zal jouw ​kind​ bij God horen, en zal hij ​Zoon van God​ genoemd worden.

Ook je familielid ​Elisabet​ krijgt een zoon. Iedereen dacht dat zij geen ​kinderen​ kon krijgen. Maar nu is ze al zes maanden zwanger, terwijl ze toch al oud is. Voor God is alles mogelijk!’ Maria​ zei: ‘Ik wil God dienen. Laat er met mij gebeuren wat u gezegd hebt.’

Toen ging de ​engel​ weg.

 

Jozef en Maria gaan naar Betlehem

In die tijd werd er een bevel van ​keizer​ Augustus bekendgemaakt. Hij wilde alle inwoners van het Romeinse rijk laten tellen. Het was de eerste keer dat dit gebeurde. Het was in de tijd dat ​Quirinius​ de provincie Syrië bestuurde. Iedereen moest geteld worden in de plaats waar zijn ​familie​ vandaan kwam. Daarom gingen alle mensen op ​reis.

Ook Jozef moest op reis. Hij ging van Nazaret in Galilea naar Betlehem in Judea. Want hij kwam uit de familie van David, en David kwam uit Betlehem. Jozef ging samen met Maria naar Betlehem. Maria zou met Jozef gaan trouwen, en ze was zwanger.

 

Jezus wordt geboren

Toen Jozef en Maria in ​Betlehem​ waren, werd het ​kind​ geboren.Het was Maria’s eerste ​kind, een jongen. Maria wikkelde hem in een doek, en legde hem in een ​voerbak​ voor de dieren. Want er was voor hen nergens plaats om te slapen.

 

Herders horen het goede nieuws

Die nacht waren er ​herders​ in de buurt van Betlehem. Ze pasten buiten op hun schapen.

Opeens stond er een ​engel​ tussen de ​herders, en het licht van God straalde om hen heen. De ​herders​ werden bang. Maar de ​engel​ zei: ‘Jullie hoeven niet bang te zijn, want ik breng jullie goed nieuws. Het hele volk zal daar blij mee zijn. Vandaag is jullie redder geboren: ​Christus, de ​Heer. Hij is geboren in Betlehem, de stad van ​David. En zo kunnen jullie hem herkennen: het ​kind​ ligt in een ​voerbak​ en is in een doek gewikkeld.’

En plotseling was er bij de ​engel​ een hele groep ​engelen. Ze eerden God en zeiden: ‘Alle eer aan God in de hemel. En ​vrede​ op aarde voor de mensen van wie God houdt.’

 

De herders gaan naar Betlehem

Daarna gingen de ​engelen​ terug naar de hemel. De ​herders​ zeiden tegen elkaar: ‘Kom, we gaan naar Betlehem. Want God heeft ons verteld wat er gebeurd is. Laten we gaan kijken.’

Ze gingen meteen naar Betlehem. Daar vonden ze ​Maria​ en ​Jozef, en in een ​voerbak​ lag het ​kind. Toen de ​herders​ het ​kind​ zagen, vertelden ze wat de engel over hem gezegd had. Iedereen die het hoorde, was verbaasd over het verhaal van de ​herders. Maria​ probeerde te begrijpen wat het betekende. Ze bleef nadenken over wat de ​herders​ gezegd hadden.

De ​herders​ gingen terug naar hun schapen. Ze eerden God en dankten hem voor alles wat ze gezien en gehoord hadden. Want alles was precies zoals de engel gezegd had.

Een week later werd het ​kind​ ​besneden. Maria en Jozef noemden hem ​Jezus. Dat was de naam die de ​engel​ genoemd had, nog voordat Maria zwanger was.

Radio Capelle
Interviewt Tineke Straver

Algemeen Dagblad
Het Bethlehem Event in de krant

© 2017 - 2019 The Bethlehem Event | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?