Kan ik verkopen aan bedrijven?

Geupdate op: 17 juni 2021

Ja, dat kan! Zakelijk verkopen inclusief btw verleggen is beschikbaar voor PRO en PREMIUM. PREMIUM gebruikers kunnen ook kiezen voor de optie om alleen aan bedrijven te verkopen, waarmee je consumenten bewust kunt uitsluiten. Handig bij grote volumes en verkoop aan groothandels.

Wil je snel antwoord op je vraag? Stel 'm op de Mijnwebwinkel Community.

Zakelijk verkopen betekent dat je kunt verkopen aan bedrijven, ook wel B2B (business to business) genoemd.

Als je verkoopt aan een zakelijke klant (iemand met een btw-nummer) uit een ander land binnen de EU dan hoeft die klant geen btw af te rekenen. Dit wordt btw verleggen genoemd, ook wel een intracommunautaire levering.

Met de functie 'Zakelijk verkopen' wordt het btw automatisch verlegd wanneer een order aan de voorwaarden voldoet. 

Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de berekening van btw.

Ga in het beheer van je shop naar Modules. Daar vind je het nieuwe blokje 'Ik verkoop aan'. Kies hier of je aan particulieren, particulieren en bedrijven (PRO en PREMIUM) óf alleen aan bedrijven (PREMIUM) wilt verkopen.

Zakelijk-Verkopen-Mijnwebwinkel-Modules

 

​Als je een zakelijk bestelling hebt worden de velden bedrijfsnaam (verplicht), btw-nummer en referentie getoond in je checkout. Is je klant een buitenlandse ondernemer uit een ander land in de EU? Dan wordt automatisch btw verlegd, nadat hij of zij een btw-nummer en een adres in het buitenland, maar binnen de EU heeft ingevuld.

Zakelijk-verkopen-checkout-Mijnwebwinkel

Als je een zakelijk bestelling hebt worden de velden bedrijfsnaam (verplicht), btw-nummer en referentie getoond in je checkout.

Voorwaarden
Btw verleggen werkt alleen als je shop voldoet aan deze voorwaarden: 

  • Je hebt een juist btw-nummer ingevuld bij Bedrijfsgegevens
  • Je hebt je vestigingsland ingevuld
  • De klant heeft een btw-nummer ingevuld
  • De klant bestelt vanuit een ander land binnen de EU

Let op: Zakelijk verkopen werkt alleen in combinatie met de Nieuwe Checkout. Klarna, Klarna via Mollie en AfterPay via Sisow ondersteunen geen zakelijke transacties. Het is dus niet mogelijk om een zakelijke bestelling af te rekenen met deze betaalmethodes. Maak je hier gebruik van, bied dan nog minimaal één alternatieve betaalmethode aan voor je zakelijke klanten.

Het is belangrijk om te weten of je klant een ondernemer is. Als je 0% btw in rekening brengt en bij controle van je administratie blijkt dat je klant geen ondernemer is, krijg je een naheffingsaanslag. Je moet dan alsnog btw betalen over de goederen die je zonder btw hebt geleverd. Bij Orderdetails geven we aan als we denken dat het mogelijk geen geldig btw-nummer is, op basis van de VIES (VAT Information Exchange System). Maar je bent hiervoor als webwinkelier zelf verantwoordelijk. Neem bij twijfel contact op met de afnemer.

Let op: Het kan 2-3 weken duren voordat het btw-nummer van een nieuwe onderneming bekend is bij de VIES.

Zakelijk-verkopen-btw-controle-VIES-Mijnwebwinkel

 

Heeft dit artikel je geholpen?