Hoe krijg ik uitbetaald via Klarna?
Allemaal leuk en aardig, zo'n betaalprovider. Maar hoe krijg jij als winkelier dan uitbetaald? En wanneer eigenlijk? Hier vind je de antwoorden.
Wanneer kan ik de uitbetaling verwachten?
Klarna betaalt wekelijks uit, op woensdag. Afhankelijk van je bank staat het bedrag op woensdag of op donderdag op je rekening. Dit heeft te maken met de verwerkingstijd van je bank. Let op: alleen transacties met de status ‘voltooid’ worden meegenomen in de eerstvolgende uitbetaling. Let er dus op dat je bedragen altijd int wanneer je een bestelling aan je klant verstuurt. Bedragen die uiterlijk op dinsdag om 23.59 uur zijn geïnd, worden meegenomen in de uitbetaling van de volgende dag. Om 00.00 uur start de nieuwe ronde. Klarna is nog niet in alle landen even bekend, ze zijn actief in Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk. Betalingen uit andere landen worden één dag later uitbetaald.
Hoe kan ik bedragen innen?
Zodra je het pakketje naar je klant verstuurt of verzonden hebt, is het tijd om je geld te innen. Dit werkt heel eenvoudig. Na het wijzigen van de orderstatus, heb je meteen de optie om het bedrag te innen. Het bedrag wordt dan meegenomen in de eerstmogelijke uitbetaling.
Wat gebeurt er als ik een bedrag vergeet te innen?
Als een bedrag voor dinsdagavond 23.59 uur nog niet is geïnd kan het niet worden meegenomen in de uitbetaling van die week. Maar geen zorgen, je kunt het daarna alsnog innen! Klik dan even op de knop met de tekst 'innen'. Dan wordt het gewoon in een volgende ronde uitbetaald :) Ondertussen ben jij dan nog steeds verzekerd van je inkomsten. Klant blij, jij blij!
Let op!
Klarna-orders dienen binnen 180 dagen te worden geïnd. Daarna kan de order niet meer worden geïnd. Werk je vaak met pre-orders of reserveringen, waarbij de reserveringsdatum verder dan 180 dagen (ongeveer zes maanden) vooruit ligt? Dan is Klarna misschien niet de meest geschikte betaaloptie. Na 180 dagen kan de order niet meer worden geïnd en zul je order moeten annuleren. Je klant kan immers in de tussentijd de order al hebben betaald, maar doordat jij de order niet hebt geïnd, ontvang jij je geld niet.
Waar kan ik zien wat er al uitbetaald is?
Wekelijks wordt er op de woensdag van uitbetaling een overzicht gegenereerd. Ga naar Klarna uitbetalingen via het shopmenu (rechts bovenin klik je op jouw winkelnaam om het shopmenu te vinden) om dit overzicht te bekijken. Hier zie je alle uitbetalingen per week, dus ook de overzichten die eerder uitbetaald werden. Je ziet in één oogopslag welke bijschrijving(en) je op je rekening mag verwachten. Ka-ching! Door te klikken op de referentie van een uitbetaling krijg je de details te zien. Daarin zie je welke transacties en orders er bij deze uitbetaling horen, en welk deel bijvoorbeeld retourbetalingen of kosten waren. Een overzicht exporteren van al deze transacties kan ook hier, namelijk bovenaan de pagina.
Klarna settlements
Wil je de uitbetaling in een mooi overzicht bekijken? Download dan het .PDF settlementbestand. Je vindt de optie om het bestand te downloaden helemaal rechts achter elke uitbetaling. In het settlementbestand zie je in 1 overzicht hoeveel Klarna je heeft uitbetaald en hoeveel er is ingehouden. Handig voor je boekhouding!
Zie je dit soort overzichten liever in Excel? Download dan het .csv-bestand!

Wat betekenen de termen bij uitbetalingen?
In het overzicht zie je een viertal termen staan. Verkopen, inhoudingen, retouren en uitbetaling.
- Uitbetaling: dit is het bedrag dat daadwerkelijk uitbetaald wordt op jouw rekening. De kosten en retourbedragen zijn hier al vanaf;
- Verkopen: dit is de optelsom van bedragen die klanten in je shop betaald hebben, de orderwaarde dus;
- Inhoudingen: dit zijn de transactiekosten die Klarna berekent, een percentage van de orderwaarde;
- Retouren: dit zijn de bedragen die je hebt laten terugstorten naar je klant.
Ik zie meerdere overzichten, hoe zit dat?
Je vindt bij Online bestellen/Klarna uitbetalingen wekelijks maximaal 5 overzichten, afhankelijk van de landen waar je verkopen hebt gehad. Klarna maakt hierbij onderscheid tussen vier landen, namelijk Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland. Betalingen uit overige landen staan samen in een apart overzicht.