De basis voor een goede webwinkel

11 hoofdstukken • 37375 keer gelezen

Hoofdstuk 7

Bestellingen & betalen

Als je winkel staat, is het tijd om je betaal- en orderproces uit te denken. Je wilt natuurlijk dat je klanten gemakkelijk af kunnen rekenen en jij met gemak je administratie kunt beheren.

Je kunt nog zo’n leuke shop en mooie producten hebben, uiteindelijk draait het natuurlijk om de verkoop. Hiervoor heb je een internetkassa nodig (ook wel PSP: payment service provider) zodat je klanten af kunnen rekenen. Zorg ervoor dat je weet welke betaalmethoden populair zijn onder jouw doelgroep en onderzoek welke internetkassa het beste bij jouw wensen past. Door een goede keuze te maken, kun je snel meer winst maken. Want hoe eenvoudiger het online betaalsysteem werkt voor de consument, hoe meer en sneller er aankopen worden gedaan. 

De meest gebruikte betaalmethode voor Nederland is iDEAL, voor België is dit Bancontact, beide gevolgd door creditcards.

Internetkassa kiezen
Voor veel startende webwinkeliers zijn Klarna, Mollie en Sisow de beste keuze omdat je bij deze partijen alleen voor de transactiekosten hoeft te betalen (dus geen opstartkosten of maandelijkse kosten). Het is aangetoond dat het aanbieden van meerdere betaalmethodes leidt tot meer verkopen.

Het is wettelijk verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om achteraf te betalen. Zorg er dus voor dat je jouw klanten aanbiedt om op factuur of onder rembours te betalen, of laat Afterpay (via Sisow) je helpen met het aanbieden van achteraf betalen. Bij Klarna zit achteraf betalen automatisch geïntegreerd: handig! Hier betaal je geen extra kosten voor.

Het is belangrijk voor jezelf en je administratie om je orders goed te registreren. Als je net begint met je shop, kan een Excel-bestand met tabbladen voor de inkoop, verkoop en de verschillen al een goede basis vormen. Hier vind je meer informatie over het bijhouden van je administratie in Excel. 

Je kunt je webwinkel ook met een boekhoudprogramma koppelen en je ordergegevens direct importeren. Zo hoef je ze niet handmatig in te voeren. Sommige koppelingen zijn zelfs zo compleet dat de voorraad bij elke verkoop, inkoop en retour automatisch wordt aangepast. Veelgebruikte koppelingen zijn: Acumulus, Moneybird en Reeleezee.

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp in van een accountant of belastingadviseur. Diegene verdient zichzelf zeker terug! Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je financiële administratie, zoals je jaaropgave, uit te besteden.

Zorg ervoor dat je jouw orders nooit verwijdert. Je bent wettelijk verplicht om een goede administratie op te zetten en je administratie 7 jaar te bewaren.  Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie. 

Ook wat betreft je boekhouding kun je de afweging maken of je dit zelf gaat doen of dat je het uitbesteedt. De belangrijkste afwegingen hierbij zijn vaak kennis en budget. Werk in het begin samen met een accountant en zodra je het onder de knie hebt, kun je zelf je boekhouding bijhouden.

Volgend hoofdstuk