Aan de slag met Mijnwebwinkel

14 hoofdstukken • 20417 keer gelezen

Hoofdstuk 3

Kennismaken met het beheer

In dit hoofdstuk laten we je zien hoe het winkelbeheer is ingedeeld en wat alle knopjes doen. Wel zo handig.

Als je inlogt, kom je terecht op het dashboard van ‘de beheeromgeving’ of ‘het beheer’. Dit is de achterkant van je winkel. Hier pas je het uiterlijk van je shop aan, voeg je artikelen toe, beheer je je orders, etc. De aanpassingen die je in het beheer doet, zijn direct zichtbaar aan de voorkant van je webwinkel en dus voor je bezoekers.

De info op je dashboard geeft je een goed beeld van het aantal bezoekers en de verkopen van je winkel. Je moet hiervoor wel eerst je Google Analytics account koppelen. Daarnaast worden ook belangrijke mededelingen op het dashboard weergegeven. 

Het groene busje kom je tegen op diverse plekken in het beheer. Door erop te klikken nemen we je mee op tour langs de belangrijke onderdelen. 

Links in het scherm zie je in de beheeromgeving het menu. Via dit menu kun je navigeren door de beheeromgeving van de winkel. Je kan bijvoorbeeld je orders inzien. Je pagina's en natuurlijk ook je producten inzien en aanmaken.

Achter veel onderdelen in de beheeromgeving staan een aantal symbooltjes. Je komt ze bijvoorbeeld tegen bij je artikelen en pagina’s:

Onder ‘submenu’ kun je verschillende acties uitvoeren. Bij artikelen kies je bijvoorbeeld voor verplaatsen of bijpassende artikelen koppelen. Bij pagina’s kun je via het submenu onder andere een link kopiëren, de volgorde wijzigen, de pagina verplaatsen of verbergen, een subpagina of artikel toevoegen of het artikeloverzicht tonen. 

Onder submenu kun je verschillende acties uitvoeren, zowel voor je pagina’s als artikelen.

De editor gebruik je bij een pagina of artikel om de content (je tekst en afbeeldingen) op te maken/te bewerken. De meeste van deze knoppen ken je vast al vanuit andere programma's zoals Word. 

Editor

Zodra je in het beheer een menu-item aanklikt, verschijnt er bovenaan de pagina een zogenaamd kruimelpad  (in het Engels ‘breadcrumb). Dit pad zorgt ervoor dat je precies kunt zien waar je je bevindt en je makkelijk terug kunt naar een eerder/bovenliggend menu.

In het menu ‘Mijn account’ vind je algemene gegevens over je Mijnwebwinkel account. Ook bepaal je hier welke Mijnwebwinkel nieuwsbrieven je wilt ontvangen. Heb je PRO shop met domeinnaam, dan vind je bij Mijn account/Wijziging domeinnaam de optie om van domein te wisselen.

Pas hier je persoonlijke gegevens aan zoals contactinformatie, factuuradres en betaalgegevens. Belangrijk: Deze gegevens zijn van belang voor onze administratie, zorg er dus voor dat ze altijd up-to-date zijn. Geef het door als je gaat verhuizen of als je een nieuw e-mailadres hebt.

Last but not least! Je inloggegevens. Je gebruikersnaam en wachtwoord kun je wijzigen door op het poppetje rechts bovenin het beheer te klikken en vervolgens op het tandwieltje. Gebruik je liever de Engelstalige versie van het winkelbeheer? Dan kun je switchen door op het Engelse vlaggetje te klikken.

Volgend hoofdstuk