Aan de slag met Mijnwebwinkel

14 hoofdstukken • 20189 keer gelezen

Hoofdstuk 6

Je webwinkel vormgeven

Nu de basis staat, is het tijd om je webwinkel in een mooi jasje te steken! Hoe maak je een mooie ‘voorkant’ van de webshop, die er verzorgd en professioneel uitziet?

Wil je alles weten over een goed ontwerp? Lees dan de gids Je webwinkel vormgeven. Heb je nog geen webwinkel? Bekijk dan eerst deze stappen.  

De instellingen m.b.t. de vormgeving van je shop vind je bij Instellingen/Vormgeving. Daarmee gaan we nu aan de slag!

Hier zet je de basis van je shop op. Heb je dit nog niet gedaan? Navigeer dan even terug naar hoofdstuk 4.3 waarin we precies uitleggen hoe dit werkt.

Bezorgt een programma als Photoshop je de kriebels? Ontwerp dan in een paar klikken je eigen logo met de Logomaker! Lees in dit blog welke 4 stappen je hierbij doorloopt. Eenmaal gemaakt kun je het logo downloaden voor visitekaartjes, verpakkingen of, waarom ook niet, je toekomstige etalage!

Maak eenvoudig een eigen header met de logomaker

Maak eenvoudig een eigen header met de logomaker

Onder Template instellingen vind je alle mogelijkheden om jouw huisstijl door te voeren in je shop. Hier stel je de kleuren en lettertypes in en bepaal je hoe bijvoorbeeld je blokken en footer eruit moeten zien. 

Je zult verschillende velden tegenkomen waar je een kleur kunt kiezen, bijvoorbeeld voor de achtergrond of je knoppen. Om een kleur te veranderen, klik je op het bijbehorende kleurveld. Er verschijnt dan een vak waaruit je alle kleuren van de regenboog kunt selecteren. Weet je de HEX-code van de kleur die je wilt instellen? Dan type je deze direct in het veld. 

Kies een kleur uit dit venster of type direct de gewenste HEX-code in

Te gekke producten verdienen het om op een mooie manier gepresenteerd te worden! Bij Vormgeving/Artikelinstellingen bepaal je hoe je productoverzichten en detailpagina’s eruit komen te zien. Ons advies: experimenteer ermee en bekijk de resultaten in je shop! 

Let op: schakel eerst het volgende selectievakje in:'Pas de weergave van alle artikeloverzichten aan naar de geselecteerde weergave bij het opslaan van dit formulier'. Alleen dan worden de wijzigingen die je opslaat, overgenomen aan de voorkant van je website.

Artikel aantal
Hier stel je in hoe je bezoekers het gewenste aantal artikelen kunnen invullen. Dit kan een vrij invoerveld zijn, een selectie tussen 1 en 10 of 1 en 50 of géén aantal. Als je van elk artikel maar 1 exemplaar hebt (bijvoorbeeld omdat je ze met de hand maakt), kies dan voor ‘geen hoeveelheid direct kunnen opgeven’. Een druk op de koopknop zorgt er dan voor dat er 1 artikel aan de bestelling wordt toegevoegd. 

Artikeldetails
Hier stel je in of artikelspecificaties direct bij de productomschrijving getoond worden of op een apart tabblad. De specificaties, denk aan merk, afmeting en materiaal, kun je toevoegen op het tabblad ‘Extra velden’ wanneer je een artikel bewerkt. In hoofdstuk 9.3 vind je meer uitleg over Extra velden.

Specificaties van je artikel in een apart tabblad

Specificaties van je artikel in een apart tabblad

Artikeloverzichten
Je kunt jouw producten op verschillende manieren presenteren in je shop. In dit menu kies je de artikelweergave die standaard gebruikt wordt. Met de knop 'alle overzichten aanpassen' kun je de weergave die je bij afzonderlijke pagina's hebt ingesteld in één keer omzetten. Hoe groot je afbeeldingen worden weergegeven, is afhankelijk van het aantal kolommen dat je kiest. Zo worden de afbeeldingen bij 2 kolommen bijvoorbeeld groter weergegeven dan wanneer je 3 of 4 kolommen instelt. 

Artikeldetailpagina weergave
Ook voor de lay-out van artikelpagina's kun je kiezen uit verschillende weergaven. Probeer ze allemaal eens uit om met eigen ogen te zien welke het best past bij jouw producten. 

Voor de basisinstellingen van je pagina's ga je onder Instellingen/Vormgeving naar het menu Pagina instellingen. Hier bepaal je hoe pagina’s in je webwinkel worden getoond. Hoe je ze aanmaakt leer je zometeen in hoofdstuk 7. Kies bijvoorbeeld of de paginanamen als titels boven je pagina komen en hoe subpagina's weergegeven worden.

Standaard worden de paginanamen bovenaan elke pagina getoond. Deze automatische koppen kun je hier uitzetten. Bijvoorbeeld omdat je de titel ‘Home’ of ‘Welkom’ niet wilt tonen. Alsnog een kop tonen op andere pagina’s? Type dan de gewenste titel bovenaan de paginainhoud van de desbetreffende pagina in de opmaak Kop1. 

Als je pagina onderliggende subpagina’s heeft, worden deze getoond met een afbeelding en een titel. De getoonde afbeelding is de eerste foto van het eerste artikel op de betreffende subpagina. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een titel te tonen of helemaal geen subpagina’s. Bepaal zelf op welke positie deze elementen getoond worden.

In deze subpaginablokken zie je de onderliggende categorieën

In deze subpaginablokken zie je de onderliggende categorieën

Subpagina’s tonen op de homepage
Om je klant op weg te helpen, staat er op de homepage een overzicht van alle overige hoofdpagina’s. Ontwerp je deze blokken liever zelf? Zet dan de functie ‘subpagina’s tonen op de homepage’ uit.

Gebruik je in je shopindeling de elementen ‘Afbeelding’ of ‘Logo’, dan kun je kiezen uit de afbeeldingen die je via dit menu onder de tabbladen ‘Indeling’ en ‘Logo’ hebt geüpload. Bestanden die je hier uploadt moeten voldoen aan een aantal criteria, zoals een specifiek formaat. Neem je het niet zo nauw met die pixels? Dan kun je ervoor kiezen om het element ‘Tekst’ te gebruiken. Ook daarin kun je namelijk afbeeldingen plaatsen. 

Afbeeldingen die je in de pagina-inhoud wilt plaatsen, upload je eerst via het menu Inhoud/Afbeeldingen. Afbeeldingen uit dit overzicht kunnen ook worden gebruikt als content voor je nieuwsbrieven en voor het element 'Tekst' in je webwinkelindeling. Je kunt hier geen video’s uploaden, alleen JPG, GIF en PNG afbeeldingen van maximaal 2MB.

Op ons blog leggen we hoe je meerdere afbeeldingen netjes naast elkaar kunt plaatsen zoals op onderstaande afbeelding. 

Zelfgemaakte afbeeldingen upload je eerst bij Inhoud/Afbeeldingen

Zelfgemaakte afbeeldingen upload je eerst bij Inhoud/Afbeeldingen

E-mails die worden verzonden vanuit jouw shop hebben een basisopmaak. Bij Vormgeving/E-mail afbeeldingen kun je in jouw e-mails een eigen header en/of achtergrond toevoegen. Zo zijn ook je mailtjes volledig in stijl!

Bij Vormgeving/Factuurindeling bepaal je welke onderdelen je wilt weergeven op facturen. Hou er daarbij rekening mee dat sommige informatie verplicht is op een factuur. Ook kun je op je facturen een logo toevoegen en/of een achtergrond plaatsen.

Bij het starten van je webwinkel koos je één van de templates als uitgangspunt. Welke je ook koos, de vormgevingsopties zijn gelijk. Wisselen van template is daarmee ook niet nodig, maar het mag natuurlijk wel! Houd er dan wel rekening mee dat alle door jou ingestelde vormgeving daarmee wordt overschreven. 

Wil je een shop die nog meer customised is of heb je specifieke designwensen? Stijl je winkel helemaal zoals jij dat met de CSS editor. De CSS-editor is onderdeel van Mijnwebwinkel PREMIUM.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de vormgeving van je shop? Speciaal voor jou hebben we ons KickStart pakket ontwikkeld. Hét pakket om je een kickstart te geven zodat je snel en professioneel kunt starten met jouw shop. We stellen de basis in en passen de vormgeving aan, zodat deze precies past bij jouw huisstijl. Meer informatie? Kijk op https://www.mijnwebwinkel.nl/kickstart.

Volgend hoofdstuk