Uitgelicht: Oerwoud

DSC_5102.jpg

Den Bosch is sinds een half jaar een hotspot rijker: Oerwoud. In de Stadstuinwinkel & Health Café van Bregje en Larisa kun je terecht voor groene producten, yoga & workshops, en heerlijk plantaardig en organic eten & drinken.

Links Bregje, rechts Larisa

1. Wat is jullie achtergrond?

Bregje: Ik had al een eigen webshop, PurePoetry, waar ik vintage meubels en handgemaakte macramé verkocht. Ook gaf ik workshops in het maken van macramé plantenhangers en muurhangers. Ik wilde graag een fysieke plek zodat ik een sfeer neer kon zetten, het liefste met horeca erbij zodat mensen lekker kunnen zitten. Een groen, duurzaam en gezond concept.

Larisa: Ik heb Food Design gestudeerd, veel door Azië gereisd en bij inspirerende start-ups gewerkt. Mijn interesse voor gezonde voeding groeide steeds meer en met mijn onderneming Bliss verkocht ik homemade granola’s en gezonde taartjes. Ook organiseerde ik fietstochten en yoga & Bliss ontbijt events. Ik wilde met Bliss een warme ontmoetingsplek creëren waar alles op het gebied van groen, gezondheid en duurzaamheid samenkwam. Maar bij een eigen pand komt best veel kijken.

2. En toen?

Larisa: Vorig jaar ging ik samenwonen en was ik op zoek naar een macramé hanger. Tijdens mijn zoektocht kwam ik PurePoetry tegen en heb ik Bregje benaderd om samen met onze bedrijven een workshop te organiseren. Bliss en PurePoetry bleken elkaar perfect aan te vullen en slechts 3 maanden na onze eerste ontmoeting was Oerwoud een feit! Met Oerwoud vormen onze ideeën één geheel.

3. Het is een prachtig pand in hartje Den Bosch. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?

Met behulp van een starterskapitaal en een crowdfunding-actie. Ook bestaat bijna het hele interieur uit vintage spullen, dat scheelt heel veel. Alles is zelfgemaakt of zelf opgeknapt. Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat Oerwoud toegankelijk en laagdrempelig is. 

4. Wat maakt Oerwoud uniek?

Bregje: Bij alles wat we doen staat duurzaamheid centraal. We verkopen niet alleen planten, maar allerlei groene producten en woonaccessoires. Ook geven we workshops en yogalessen. We zijn druk bezig om van de tuin een echte stadsmoestuin gaan maken. Dat gaat een hele bijzondere plek worden.

5. Hoe combineren jullie dit?

We hebben het zo opgesplitst dat ik me meer met de vintage spullen en de planten bezighoud en Larisa meer met het cafégedeelte, voeding en yogalessen. Maar natuurlijk helpen we elkaar en samen organiseren we inspirerende workshops. We willen het winkelgedeelte steeds verder uitbreiden, bijvoorbeeld door etenswaren, huisgemaakte crèmes en thee aan het assortiment toevoegen. Zo willen we blijven vernieuwen.

6. Waarom ook een webshop?

Door PurePoetry was er natuurlijk al een webwinkel en we willen onze producten ook graag online aan kunnen bieden, zodat we een breder bereik hebben dan alleen Den Bosch. We merken dat veel mensen uit de Randstad ons kennen en voor hen is het handig om ook online te kunnen shoppen. De focus ligt momenteel nog niet helemaal op de webshop omdat we daar onvoldoende tijd voor hebben, maar we willen het online assortiment graag uitbreiden met duurzame, groene producten.

7. Is het eerste half jaar gegaan zoals jullie gehoopt hadden?

Allebei: Nog beter! Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we niet zoveel gestresst haha. Toen dachten we telkens ‘Zou het wel lukken?’. Nu denken we ‘Het komt wel goed’. De combinatie van stadstuinwinkel en health café, waarbij je plantaardig en biologisch kunt eten en drinken, is uniek. We zijn opgepikt door de media en mensen uit heel Nederland komen speciaal voor ons naar Den Bosch. Als mensen binnenkomen zeggen ze dat ze de sfeer zo fijn vinden. We krijgen heel veel warme reacties. Het is zo bijzonder om te zien dat mensen hier middenin de stad tot rust komen.

8. Wat was tot nu toe jullie grootste uitdaging?

Larisa: Om Oerwoud nog groener te maken zijn we een crowdfunding-actie begonnen. Dat was een echte uitdaging. Daar moet je echt bovenop zitten en er constant mee bezig zijn. Het was tot op het laatste moment spannend of we het gingen halen, maar op het einde ging het heel hard. We hebben toen een veiling georganiseerd met creatieve producten/diensten van mensen uit de stad. Heel bijzonder! Den Bosch bleek een stad waar mensen elkaar willen helpen. Binnen een week hadden we 20 bijzondere diensten en producten. Zoals een super grote jungle IXXI en overnachting bij pop-up hotel To Many Places.

9. Hebben jullie een doel voor ogen met Oerwoud?

Allebei: We willen dat alles onder één dak samenkomt op het gebied van duurzaamheid, groen en gezondheid. Er komen steeds meer mensen naar ons toe die het een inspirerende plek vinden en die dingen willen organiseren. We hopen een podium te zijn voor andere creatievelingen die iets op willen zetten. Bijvoorbeeld mensen die mooie, handgemaakte producten maken. Ook willen we Den Bosch nog groener maken door leuke events te organiseren en samenwerkingen aan te gaan. 

10. Hebben jullie nog tips voor andere startende (web)winkeliers?

Larisa: Laat je niet gek maken. Bregje: Gewoon doen! Vooral met een webwinkel kun je zo gemakkelijk beginnen; als je een product of idee hebt kun je met een webwinkel heel eenvoudig kijken of het aanslaat of niet. Zo ben ik erachter gekomen dat er vraag was naar macramé en heb ik de stap durven zetten om groter te gaan. Larisa: Idem, gewoon doen. Begin klein en kijk hoe mensen reageren. Onderweg willen mensen je altijd van je pad brengen, maar blijf dicht bij jezelf en blijf klein. Doorzettingsvermogen is essentieel.

Oerwoud
​Stadstuinwinkel & Health Cafe
​Vughterstraat 84
5211GL Den Bosch

 

Bregje en Larisa maakten hun shop met Mijnwebwinkel

Begin een webwinkel en verkoop eenvoudig je producten!

Start

Jouw webwinkel uitgelicht?
Stuur je suggestie naar marketing@mijnwebwinkel.nl en wie weet zie je jouw winkel hier binnenkort terug :)