Uitgelicht
27 januari 2017

Uitgelicht: Martijntje Cornelia

Inge Muijshondt
Marketing | Mijnwebwinkel

Sieraden van suikerspin. Keek je even gek op? Wij ook! Toch lukte het Martijntje Cornelia om een succesvolle suikerspin-sieradenlijn op te zetten. Sinds kort is ze gevestigd in een oude haringrokerij in Vlaardingen en kunnen mensen langskomen om haar studio en sieraden te komen bekijken.

Ik heb de Kunstacademie gevolgd in Rotterdam, richting Lifestyle en Design. In 2011 ben ik afgestudeerd en daarna ben ik meteen voor mezelf begonnen. Tijdens mijn studie heb ik suikerspin als materiaal ontdekt. Iedereen raadde het me af omdat het te kunstzinnig zou zijn en te weinig productgericht, maar daardoor had ik juist sterker zoiets van ‘Ik ga het gewoon doen’. Ik ben begonnen met grote installaties van suikerspin in opdracht en pas later met sieraden; deze verkoop ik pas sinds vorig jaar.

Voor het vak Trend Forecasting had ik een hele hoge hoed van suikerspin gemaakt. Het was alleen hartje zomer en toen ik de volgende dag bij de hoed ging kijken, was hij verdwenen! Toen baalde ik wel even, haha. Maar het bleek dat er een koraalachtig materiaal achter was gebleven. Ik dacht ‘Hee, wat een interessante verandering, daar moet ik iets mee doen!’ Ik zou het materiaal zelf graag willen dragen en besloot daarom om het in sieraden te gaan verwerken. 

Ik merk voornamelijk dat de doelgroep vrij jong is: vrouwen in de leeftijd van 16-26 jaar die bereid zijn om wat aan hun outfit uit te geven. Daarnaast zie je ook veel vrouwen van 45+ die houden van extravagant en bijvoorbeeld een knalrode ring of broche kopen. De webshop wordt nog niet heel goed gevonden, dus het is belangrijk om mensen naar de studio te krijgen. Mensen vinden het vaak eng om de suikerspin-sieraden te kopen omdat ze het materiaal nog niet kennen. Ze vinden het belangrijk dat ze de sieraden kunnen voelen en kunnen zien hoe het staat. Het is niet een zilveren kettinkje dat je zomaar koopt.

Martijntje Cornelia sieraden van suikerspin

Dat het draagbaar is. Mensen zijn bang dat het nog plakt, smelt of afbreekt maar het is heel stevig en draagbaar. Je kunt het alleen niet opeten ;-)

In november stond ik op de SIERAAD Art Fair, een evenement dat zich richt op unieke en ambachtelijk gemaakte sieraden. Een week later op Galerie Sille in Oudewater. Ook in Stockholm en München heb ik op beurzen gestaan. Qua social ben ik vooral actief op Instagram. Mijn sieraden liggen nog niet bij winkels. Tot nu toe heb ik het heel erg bij mezelf gehouden. Ik denk er weleens aan om mijn producten bij andere (web)winkels te verkopen, maar dat komt misschien nog. 

Het begint altijd met het materiaal. Vanuit daar begin ik en vorm ik vervolgens een sieraad. Ik heb nog een boekenplank vol met ideeën over wat ik allemaal met suikerspin zou willen doen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een serie vazen die ik tijdens de komende Object Rotterdam ga presenteren! Voor mij is het heel belangrijk dat je bij één materiaal durft te blijven en daar alles uit probeert te halen. 

Ja, sowieso maak ik alle soorten suikerspin en de sieraden zelf. Ik heb mezelf veel aangeleerd. Vooral productfotografie is een vak apart. Helemaal bij de ringen, want die zijn voor een deel transparant. Maar daar word je steeds handiger in. Ik moet nog wel werken aan het fotograferen van ringen op handen. Dat is moeilijk en is nog wel een dingetje, haha.  

Ik ben geen webdesigner dus soms kwam ik ergens niet uit met het opzetten van mijn webwinkel. Maar dan stuurde ik een mail en met het antwoord op die mail kon ik vooruit. Het begint voor mij met m’n site: daarop staan mijn projecten, wie ik ben, mijn verhaal. De webshop mag daarbij nog wel iets meer een geheel zijn. 

Dat komt eigenlijk door Annemei van Bag to the Future. We hebben bij elkaar in de klas gezeten op de middelbare school en zijn elkaar eigenlijk altijd blijven volgen. Toen we elkaar bij het event van Ambitieuze Meisjes tegenkwamen zijn we koffie gaan drinken. Zij ging deze ruimte huren en nu zitten we hier, haha. 

Ik zou heel graag nationaal en internationaal beroemd willen zijn. Een heel hoog doel, maar wel mijn ultieme doel. Nu heb ik nog 2.5 dag per week een andere baan als professioneel vlekkenmaker, net als je altijd ziet in de wasmiddelreclames. Ik zou uiteindelijk graag fulltime met mijn bedrijf/merk bezig willen zijn, dat is toch wel een droom. 

Aan de slag met Mijnwebwinkel

Martijntje maakte haar shop met Mijnwebwinkel

Begin een webwinkel en verkoop eenvoudig je producten!

Start je webshop

Jouw webwinkel uitgelicht?
Stuur je suggestie naar marketing@mijnwebwinkel.nl en wie weet zie je jouw winkel hier binnenkort terug :)

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.