Uitgelicht: IMAKIN

DSC_3891.jpg

Do It Yourself-pakketten waar mensen blij van worden én waarvan ze bij het openmaken zin krijgen om er meteen mee aan de slag te gaan. Dat hoopt Jinske te bereiken met haar bedrijf IMAKIN. De pakketten bevatten alle benodigdheden en instructies om zelf unieke woonaccessoires of mode items te maken.

Hoe is het idee voor IMAKIN ontstaan?

Begin 2012 was ik met vriendinnen op een beurs met hobbymaterialen. We hadden een shoplijstje gemaakt om de toffe dingen van Pinterest zelf te kunnen maken. Maar tussen alle bloemetjes en glitters waren die amper te vinden! Toen dacht ik “Als ik nu eens een modern pakket maak waarmee ze zelf iets moois kan maken”. Ik had toen niet per se het idee om een bedrijf te beginnen maar het leek me leuk als het er zou zijn, ook voor mezelf. 

Een tijdje later deed ik mee met het Startup Weekend. Eigenlijk om anderen te helpen vanuit mijn ervaring als Project Manager. Maar toen iedereen zijn of haar idee pitchte, heb ik mijn idee ook verteld. Uiteindelijk zat ik bij de top 10 met de meeste stemmen! Met de mensen die overbleven, moesten we teams vormen. Samen dachten we de DIY-pakketten verder uit en gingen we de straat op. Toen zijn in één keer alle prototypes verkocht! In maart 2013 opende IMAKIN; de naam is een combinatie van ‘imagine’ en ‘making’.  

Je hebt begin deze maand je baan opgezegd om volledig voor IMAKIN te gaan, vertel!

Eigenlijk ben ik levensmiddelentechnoloog en had ik de ambitie om Research & Development Manager te worden. Maar al snel vond ik het ondernemen zo leuk dat die focus begon te veranderen. In mijn nieuwe functie als Product Manager richtte ik me op de marketing en communicatie en kon ik volop mijn creativiteit kwijt. Ook had ik met maar 3 dagen werken in de week nog 4 dagen over voor IMAKIN, ideaal! Maar IMAKIN werd steeds groter, waardoor het niet meer te combineren viel. Daarom heb ik per 1 juli mijn baan opgezegd en ben ik voortaan 100% creatief ondernemer. Leuk, maar ook heel spannend!

Hoe verloopt de weg van een idee naar het uiteindelijke DIY-pakket?

Ik ben constant bezig om de mode- en interieurtrends in de gaten te houden. Veelal online zoals via Pinterest en blogs, maar soms ook via tijdschriften. Daarbij lees ik niet echt de DIY-blogs, maar juist de blogs die zich richten op het vakgebied. Soms springt een trend er echt uit, zoals op dit moment het geval is met marmer en kurk. 

Als ik een idee heb, kijk ik vervolgens hoe ik het toe kan passen in een product waar je iets aan hebt (dus geen frutsel). Daarna kijk ik: wat moet er precies in het DIY-pakket komen, wat hebben mensen zelf in huis zoals een schaar, wat kost het en met welke leveranciers kan ik het beste werken. Als alles klopt, bestel ik materialen en maak ik showmodellen en product- en sfeerfoto’s. Vervolgens maak ik bijbehorende tutorials/instructies en stel ik twee nieuwsbrieven op: een naar (web)winkeliers die de DIY-pakketten inkopen en een naar consumenten.

Je pakketten worden verkocht in meer dan 65 (web)winkels. Hoe hebben zij IMAKIN gevonden?

In het begin hebben ze mij zelf gevonden. Maar afgelopen augustus heb ik voor de eerste keer op showUP gestaan en eigenlijk komen daar nog steeds mensen van terug, heel tof. Ook zien winkels mijn producten vaak bij andere winkels. Ik verkoop zelfs in Japan! Zij hebben IMAKIN via Instagram gevonden. Komende augustus sta ik weer op showUP en dan zal ik daar 4 nieuwe pakketten lanceren.

Welk DIY-pakket is het populairste?

Het DIY-pakket Handlettering. Deze is echt niet aan te slepen! Dit pakket heb ik samen met Dreamkey ontwikkeld. Het heeft in heel veel tijdschriften gestaan: van Flow tot aan Libelle. Nog steeds wordt het pakket ook door ontzettend veel winkels ingekocht. Nienke (van Dreamkey) en ik hadden allebei 25 pakketten ingekocht. Bij haar waren ze binnen één dag uitverkocht en bij mij binnen één week! Inmiddels heb ik er al meer dan 1500 verkocht en koop ik ze voortaan per 500 stuks in.

Een aantal creaties die met het DIY-pakket Handlettering zijn gemaakt

Je werkt vanuit huis. Is het niet lastig om de verleiding te weerstaan om andere dingen te gaan doen?

Ja en nee. Ik probeer mijn tijd flexibel in te delen, maar denk dat ik thuis juist eerder meer doe dan minder. Zo pak je vaak tóch makkelijker even je bestellingen in of beantwoord je een mailtje. Ik schrijf elke ochtend taken op die ik die dag wil doen. Dus toen het pas om 16.00 uur lekker weer was en ik alles van mijn lijstje af had, ben ik lekker in de zon gaan zitten in plaats van dat ik door bleef werken. Daar was ik best trots op, haha!

Wat vind je het leukste aan het runnen van IMAKIN?

Dat zijn toch de reacties van klanten. Met IMAKIN wil ik laten zien hoe leuk DIY is en het makkelijk en toegankelijk maken. Ook hoop ik dat mensen met de pakketten echt een momentje voor zichzelf creëen. Als ik een foto binnenkrijg van een zelfgemaakt resultaat en mensen echt trots zijn op wat ze hebben gemaakt, dan denk ik “Yes, missie geslaagd!”. Via de hashtag #deeljeDIY hebben inmiddels meer dan 160 mensen hun creatie gedeeld ☺

Wat valt je het meeste tegen aan het runnen van een webshop?

Ik was helemaal niet voorbereid op het starten van een eigen bedrijf en had niet verwacht hoeveel tijd het zou kosten. Om überhaupt klanten te krijgen, maar ook om Social Media en het blog bij te houden. Ik dacht we zien het wel. Maar ik vind het heel leuk om te doen, heel afwisselend! Het draait met IMAKIN ook echt om het ontwikkelen van de producten en zie mezelf niet als webshop. Ik maak producten en die verkoop ik. De webshop is een van de manieren om ze te verkopen. 

Heb je nog toekomstplannen met IMAKIN?

Dat ik mijn baan op heb kunnen zeggen was een hele grote droom waar ik erg naar toe heb gewerkt. Voor in de toekomst zou ik het heel tof vinden om een winkel te openen met mooie materialen en pakketten. Waar een grote tafel staat en mensen ter plekke materialen kunnen gebruiken die ze naderhand afrekenen. En waar iedereen elkaar helpt en samenwerkt om mooie dingen te maken.

DIY-pakket om je eigen kussenhoes te bestempelen: het resultaat!

Heb je een gouden tip voor andere (toekomstige) webwinkeliers?

Lastig, want veel is voor mij vanzelfsprekend geworden. Maar ik denk dat mijn tip toch is om jezelf al voordat je webwinkel opengaat via social media kenbaar te maken! En niet alleen producten die er al zijn, maar vooral ook de aanloop naar een nieuw product. Dat heb ik voorheen niet gedaan en dat is eigenlijk jammer, want dat vinden mensen júist leuk om te lezen!

 

Jinske maakte haar shop met Mijnwebwinkel

Begin een webwinkel en verkoop eenvoudig je producten!

Start je webshop

Jouw webwinkel uitgelicht?
Stuur je suggestie naar marketing@mijnwebwinkel.nl en wie weet zie je jouw winkel hier binnenkort terug :)