Uitgelicht
29 november 2016

Uitgelicht: Bag to the Future

Inge Muijshondt
Marketing | Mijnwebwinkel

Het begon allemaal als hobby: vintage tassen op de kop tikken op markten in Frankrijk en weer doorverkopen. Inmiddels is Bag to the Future uitgegroeid tot een fulltime business en werkt Annemei vanuit een prachtig pakhuis in Vlaardingen.

Het begon een jaar of 8 geleden. Door mijn ouders kwam ik jarenlang elke zomer op rommelmarkten in Frankrijk. Als ik daar een vintage tas kocht, kreeg ik er thuis veel goede reacties op. Het leek me een goed idee om er serieuzer iets mee te doen dus ben ik een Bag to the Future begonnen: een webwinkel in vintage tassen voor een leuk prijsje. Die waren vaak dezelfde avond al verkocht! Door een gouden vondst, een Hermès Birkin die ik voor €3 kocht en voor €4500 verkocht, had ik een startersbudget. Daarvan heb ik een leer-naaimachine gekocht. Er was veel vraag naar shoppers, dus ik wilde proberen om die zelf te maken. Sindsdien verkoop ik ook handgemaakte tassen.

Ik ben pas 1.5 jaar bezig met de webwinkel, maar het ging zo goed dat ik al langer rondliep met het idee om er fulltime mee aan de slag te gaan. Toen mijn contract afliep, dacht ik ‘Ik waag de sprong gewoon’. Het was misschien net het zetje dat ik nodig had. Het is nu alleen geen 'leuke hobby' meer, want als ik nu geen tassen meer vind ben ik de sjaak haha. Maar mocht het niet lukken op fulltime basis, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. En dan heb ik in ieder geval iets wat ik er heel leuk bij kan blijven doen, want ik zou nooit meer met de tassen willen stoppen.

Kies je bedrijfsnaam

Een paar keer per jaar. Toevallig ben ik vorige maand ook weer geweest. Eerst ging ik vaker, maar ik heb nu hier ook veel te doen voor mijn winkel en dan is het lastig om steeds weg te zijn. Gelukkig zit mijn moeder er in de periode van april tot september bijna iedere maand. Ze heeft daar een huisje en handelt in brocante spullen. Tijdens haar speurtochten gaat ze dan ook voor mij op zoek. Mijn hulptroep in Frankrijk, haha.

Ik ben heel selectief. Eerst kocht ik bijna alles wat los en vast zat, als het maar van leer was. Tegenwoordig kijk ik veel meer naar tassen waar ik bijna niks meer aan hoef te doen en die nog zo gaaf mogelijk zijn. Het aanbod wordt wel steeds kleiner en ik maak het mezelf ook steeds lastiger omdat ik zo selectief ben, maar wil me onderscheiden in stijl en aanbod van andere vintage winkels. Daarom verkoop ik sowieso alleen tassen van echt leer.

Ik kijk eerst altijd naar het model: verkoopt deze goed of niet. Ook kijk ik naar het type leer. Veel vintage modellen worden weer opnieuw gemaakt dus de waarde van een tas is soms lastig te achterhalen. Soms zit er nog een handgeschreven kaartje of treinbewijs in. Heel leuk want dan weet je hoe oud een tas is. Bij mijn handgemaakte tassen gaat het om het handwerk, maar ook om de kwaliteit van het leer. 

Het liefst gebruik ik gerecycled leer van banken of stoelen. Dit leer vind ik via Marktplaats of kan ik gratis bij mensen ophalen. Nieuw leer haal ik bij de leerlooier. Dat is iets gemakkelijker, maar vind ik ook iets minder leuk. Het leer speelt natuurlijk toch de hoofdrol bij mijn tassen: die zijn basic en puur. Het is leuk als het materiaal dan een verhaal vertelt. 

Ja, eigenlijk werk ik andersom. Meestal maak je eerst een ontwerp en zoek je daar het leer bij. Maar ik kijk welke type tas ik het beste vind passen bij het leer. Zo speelt het leer echt de hoofdrol. Vaak begin ik gewoon en bedenk ik tijdens het werken hoe het uiteindelijk moet gaan worden. Natuurlijk heb je een basis nodig anders dan kun je niet beginnen, maar ik schets bijna nooit. Ik heb een idee in mijn hoofd en daar begin ik aan. Het risico van het vak is wel dat je niet terug kunt als je een foutje hebt gemaakt. Gelukkig heb ik inmiddels ervaring opgedaan. Maar eigenlijk zou ik vaker moeten schetsen, haha.

Goede foto’s zijn daarvoor heel belangrijk. Gelukkig zit ik sinds kort gevestigd op deze super toffe locatie: Ooak, een oude haringrokerij. Hierdoor ziet het er meteen goed uit als ik een tas ergens neerzet. Doordat ik nu fulltime voor mezelf ben begonnen, heb ik ook meer tijd voor fotografie en maak ik bijvoorbeeld ook vaker outfit-foto’s. Ook social media en mond-tot-mond reclame werken erg goed. Ik merk dat mensen het leuk vinden dat ik het persoonlijk houd. Ik neem ze mee in wat ik leer, letterlijk en figuurlijk haha. Zo laat ik vaak zien hoe ik een bank strip of dingen uitprobeer, en dan vraag ik wat ze ervan vinden.

"Ik merk dat mensen het leuk vinden dat ik het persoonlijk houd. Ik neem ze mee in wat ik leer, letterlijk en figuurlijk haha."

Goede vraag. Ik denk toch dat ik het het allerleukste vind om de tassen te maken. Maar het is lastig om het concreet te benoemen. Pas was ik bij jullie Kennisevent en dan denk ik ook ‘wat bof ik dat ik hier bij mag zijn. Dat is heel gaaf! Veel mensen vragen of ik niet ook nog iets anders naast zou willen doen, maar eigenlijk wil ik me het liefst op tassen blijven focussen. Er zijn al zoveel winkels die van alles doen, maar ik wil bij de tassen blijven. Sommige dingen vind ik ook niet leuk en ik wil achter mijn producten blijven staan. 

Ik heb nog genoeg toekomstdromen. ik hoop dat ik kan blijven doen wat ik leuk vind en dat ik kan blijven groeien. Ik denk dat ik beschik over veel groei ingrediënten. Misschien weet ik nog niet altijd het juiste recept, maar ik geloof dat het erin zit. Ik ben Bag to the Future vanuit mijn hobby begonnen en vind het heel belangrijk dat ik doe wat ik leuk vind, want het meeste deel van je tijd besteed je aan je werk. Het is makkelijker om een normale baan te hebben met uurloon en elke maand een vast salaris, maar ik vind wat ik doe super en daarom kost het geen moeite.

Aan de slag met Mijnwebwinkel

Annemei maakte haar winkel met Mijnwebwinkel

Begin een webwinkel en verkoop eenvoudig je producten!

Start je webshop

Jouw webwinkel uitgelicht?
Stuur je suggestie naar marketing@mijnwebwinkel.nl en wie weet zie je jouw winkel hier binnenkort terug :)

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.