Uitgelicht
30 januari 2019

Uitgelicht: Annet Weelink Design

Uitgelicht #kijkjeachterdeschermen #behindthescenes #annetweelink
Inge Muijshondt
Marketing | Mijnwebwinkel

Bij Annet Weelink Design vind je de mooiste mode accessoires, behang, interieur items, posters, kaarten en papierwaren. Allemaal met de hand ontworpen. Wij brachten een bezoek aan Annet's studio in Amsterdam.

Producten etuis webwinkel

Ik heb jarenlang als Print Designer gewerkt voor merken zoals H&M en 10 FEET. In 2015 ben ik naast mijn baan bij H&M in Stockholm iets voor mezelf gestart. Ik begon met één tas om te kijken hoe dat zou lopen. Na een half jaar heb ik de sprong gewaagd en heb ik mijn baan opgezegd. Inmiddels verkoop ik via Annet Weelink Design naast tassen ook behang, kussens, kleding en posters. Alles waar een print op kan. Ook werk ik als freelancer nog steeds voor een aantal bekende merken.

Uit van alles! Er is niet specifiek één ding waar ik naar kijk, maar het zit ‘m in kleine dingen. Dit kan een tv-serie zijn, of bijvoorbeeld een restaurant met een mooi interieur. Alleen al het kleurenpalet kan ervoor zorgen dat ik denk ‘daar moet ik iets mee doen’. Ook houd ik de trends in de gaten en maak ik tripjes en productreizen naar fabrikanten. En Instagram en Pinterest zijn een bron van inspiratie, maar daar kun je zo uren in verdwalen.  

Ik heb een agent in België en een in Los Angeles. Zij hebben allebei een netwerk van concept stores die ze benaderen om mijn producten te verkopen. Dat is heel fijn want zelf heb ik daar geen tijd voor. In het begin was Annet Weelink Design kleiner en lukte het nog, maar je wilt goed contact met de winkels onderhouden: vragen wat ze nog missen, welk product het best verkocht is etc. De studio waar we nu staan is meer een pick-up point waar mensen hun bestelling komen ophalen. Daarnaast verkoop ik via mijn eigen webwinkel en via Etsy ook veel wereldwijd, ik denk dat zij me via Instagram en Pinterest vinden.

Bedrijfsnaam webwinkel raamsticker

Het begint met heel veel schetsen op papier, meestal in een bepaald kleurthema. Vervolgens check ik of mijn fabrikanten het ontwerp kunnen maken en welke stoffen ik wil. Voor de tassen is dit bijvoorbeeld biologisch katoen. Daar zoek ik weer leer bij, want daarin bestaan ook veel verschillende kleuren. Als ik alles uitgezocht heb laat ik een proef maken en kijk ik of het iets is. Soms heb ik meteen een ‘wauw-gevoel’ en soms denk ik ‘huh, wat is dit’ haha. Ik kijk altijd of ik iets zelf wil hebben of dragen. Als ik twijfel dan doe ik het niet.

Voorheen deed ik dit altijd tussen de drukte van mijn freelance opdrachten door. Maar inmiddels lig ik bij veel winkels die met seizoenen werken en zou ik eigenlijk met 4 vaste lanceermomenten moeten werken. In het begin maakte ik nog weleens één nieuwe tas, maar dat is met een agent niet handig. Ik probeer het nu dus meer te stroomlijnen zodat ik vaste momenten heb waarop de producten uitkomen.

Ik ben begonnen met Etsy. Daar heb ik mijn eerste producten op gezet. Omdat het een Amerikaans platform is, kreeg ik veel Amerikaanse klanten. Ik wilde mijn producten ook graag in Nederland verkopen en ging op zoek naar een webshop systeem. Vooral iDEAL was daarbij belangrijk. Ik ben toen eigenlijk heel snel begonnen met Mijnwebwinkel. Mijnwebwinkel werkt erg gemakkelijk en ik heb het idee dat veel mensen in Nederland mijn shop kunnen vinden.

Dat ik verschillende producten kan maken. En het is heel bijzonder om mensen in m’n kleding te zien. Dat was al toen ik bij de H&M werkte, maar het is nóg bijzonderder als ik iemand met mijn eigen tas zie lopen of als iemand me een foto stuurt van zijn of haar interieur met mijn behang. Dat is super tof! En dat mensen het merk ‘Annet Weelink Design’ herkennen. Daar sta ik soms niet bij stil. Het is heel bijzonder en een goed teken. Want het zegt ook iets over dat ze mijn producten leuk vinden en hoeveel ik verkoop. En ik ben heel trots op deze studio, helemaal in ‘Annet Weelink’ stijl!

"Het is super tof als ik iemand met mijn eigen tas zie lopen of als iemand me een foto stuurt van zijn of haar interieur met mijn behang."

Ik vind het moeilijk om alle taken 100% te doen. Maar dat is tegelijkertijd ook weer het leuke. Ik wil alle klanten netjes beantwoorden, mijn stagiaire goed ondersteunen, pakketjes mooi inpakken… Het is best lastig om dat allemaal goed te doen. Zo wil ik niet dat mensen een paar dagen moeten wachten op een reactie. Daarom ben ik altijd snel met reageren. Dat is goed, maar het zorgt er soms voor dat ik weinig rust heb.
 

Ik wil het bedrijf laten groeien. Het lijkt me leuk als Annet Weelink een groot en bekend merk wordt. Ook lijkt het me tof om met andere mensen samen te werken. Anderen kunnen op andere vlakken ook goede ideeën inbrengen waar ik veel van kan leren. En ik zou er graag iemand bij willen zodat ik meer tijd heb om te ontwerpen. 

Ik zou met iemand gaan praten die al een webshop is gestart. Het is heel leuk en interessant om hun verhaal te horen en je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. En doe wat je leuk vindt! Vaak als jij het zelf leuk vindt, vinden anderen het ook leuk. Het is wel een beetje spannend, maar de lol die je erin hebt straalt af naar wat je doet. Probeer dit vast te houden, ook als je het spannend vindt in het begin. Heb vertrouwen in jezelf :) 

Annet Weelink

Aan de slag met Mijnwebwinkel

Wil jij net als Annet je eigen webshop?

Start geen webwinkel en verkoop eenvoudig je producten

Begin je webwinkel

Foto's: Lott's.nl

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.