27 november 2019

Interview: Tuutsjes

uitgelicht #interview #tuutsjes #webshop #kidsclothes
Inge Muijshondt
Content Marketeer | Mijnwebwinkel

Francien was niet gelukkig meer met haar baan en besloot haar hart te volgen. Vier jaar geleden richtte ze de baby- en kinderkleding webshop Tuutsjes op. Inmiddels werkt ze vanuit een bedrijfspand en is Tuutsjes haar fulltime job.

Portret van Francien en haar twee dochters

Francien met haar dochters Bregje en Silke

Zes jaar geleden begon ik een blog naast mijn baan, omdat ik mijn werk als verkeerskundige niet meer zo leuk vond. In dit blog kon ik mijn passie kwijt. Alle kleding en tasjes die ik zelf maakte, zette ik erop. Er kwam steeds meer vraag naar mijn producten en op mijn werk had ik het inmiddels echt niet meer naar mijn zin. Ik zegde mijn baan op en ben gaan kijken of ik Tuutsjes kon opstarten. Ik begon met broekjes, maar al snel kwam er meer vraag naar de superskinny leggings die ik voor mijn eigen dochter maakte. Inmiddels is Tuutsjes een goedlopend bedrijf en heb ik ook veel vaste klanten met smalle kindjes die bij de grote ketens vaak moeilijk kunnen slagen.

Tuutsjes - Producten

Tuutsjes is Fries. Het betekent ‘kusjes’. Mijn man komt uit Friesland en praat Fries tegen de kinderen. ‘Een dikke tuut geven’. Ik vond het zo’n leuk woord dat ik het heb overgenomen toen ik met mijn blog begon. Ik heb wel getwijfeld of het een geschikte naam is voor een bedrijf, maar de mensen om me heen zeiden ‘waarom hou je ‘m niet?’. Het is een originele naam die je onthoudt. Anders kom je toch snel uit op de cliches waar er al zoveel van zijn. Tuutsjes valt op.

Die is de afgelopen jaren wel wat veranderd. In het begin waren het vooral printjes en leggings, maar vorig jaar is de collectie uitgebreid met sweaters, jurkjes en rokjes. Ook bevat de collectie meer basics en naturel aardetinten. De markt is veranderd; voorheen werden printjes met printjes gecombineerd, dat zie je nu minder. Daar probeer ik in mee te bewegen. Maar printjes zullen wel altijd in de collectie blijven, dat is echt Tuutsjes. Af en toe ga ik terug naar de basis zodat alles weer goed bij elkaar past.

Kledingrek met kinderrokjes en leggings

Naast mijn vorige baan heb ik een docentenopleiding gevolgd in de richting van Beeldende Kunst en Vormgeving. Daar heb ik veel geleerd over hoe je nieuwe ideeën kunt stimuleren, bijvoorbeeld met behulp van brainstorms en mindmaps. Ik bedenk vaak veel ideeën en breng het terug naar iets simpels. Zo ben ik ook op de haarbandjes gekomen. Vervolgens probeer ik veel en pas ik patronen door met kindjes. Ik gebruik geen vaste patronen, maar een basis. Deze pas ik naar mijn eigen smaak aan omdat het anders nooit zo zou worden als ik zou willen.

''Ik vind het belangrijk om mijn dochters te laten zien dat je moet doen wat je hart je ingeeft en wat bij je past."

Afbeelding met een kind die staaltjes van stoffen bekijkt

Het was mijn bedoeling om een kleine collectie te lanceren aan het begin van het seizoen en gaandeweg steeds nieuwe items toe te voegen. Maar de huidige najaarscollectie was meteen zo’n succes dat ik met de huidige items mijn gewenste omzet behaal. Ik heb geleerd dat je niet zoveel nodig hebt om net zoveel omzet te draaien; met een aantal basisproducten en de juiste promotie kun je heel veel. En focus op een paar items is voor mezelf ook rustiger.

Afbeelding in een atelier, met een persoon en stoffentafel

Ik heb niet echt een geheim, behalve dat ik probeer om een eigen uitstraling neer te zetten. Natuurlijk mag je je laten inspireren, maar geef er altijd je eigen draai aan. In het verleden maakte ik alle foto’s zelf, maar dit kost veel tijd. Ook liep ik tegen mijn beperkingen aan; ik wilde een bepaalde sfeer, maar kon deze zelf niet vangen. Nu worden bijna alle foto’s die ik post gemaakt door een fotograaf, want die is daar gewoon veel beter in dan ik. Van haar ontvang ik veel (sfeer)foto's die ik allemaal kan gebruiken. Zelf ben ik een paar uur bezig met 3 foto’s. Die tijd kan ik beter besteden. Goede foto’s zijn zo belangrijk: ik merk in de cijfers dat aansprekende sfeerfoto’s beter verkopen.

Ik was op zoek naar een betaalbaar systeem waarmee ik gemakkelijk kon starten, want ik had geen duizenden euro’s om een shop te laten bouwen. Toen ik research ging doen, zag ik bij veel webshops die me aanspraken dat het Mijnwebwinkel shops waren. Ik vind het prettig dat alles meteen werkt en je meteen kunt beginnen. Ik betaal niet alleen voor de webshop, maar ook voor het onderhoud. Op het moment dat er een storing is, zijn er mensen die het voor me oplossen en dat vind ik super fijn. Veel mensen klagen vaak meteen bij een storing, maar dat is onwetendheid. Door mijn laatste functie als Support Engineer weet ik hoe het zit aan de achterkant, dus kan ik beter relativeren dat zoiets kan gebeuren.

Een heleboel! Maar ik vind het nog steeds het leukste om producten te maken. Mensen vragen vaak of het niet verveelt, maar ik vind het nog steeds ontzettend leuk om te doen. Een nieuwe collectie ontwerpen en vervolgens de webshop hierop aanpassen zodat alles klopt qua sfeer etc. Daar kan ik echt van genieten.

Twee handen die een patroon uittekenen

Ik heb een bedrijfsplan geschreven waarin ik alles heb uitgewerkt. Dat is meteen een tip voor startende ondernemers: zet op papier wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. Er zijn altijd wel dingen die anders lopen dan je wilt, maar dat is ook de uitdaging. Als het lukt dan ben je super trots. 

Vooral vanwege de rust. Ik wilde Tuutsjes niet vanuit huis runnen. Het is leuk om veel thuis te zijn bij de kinderen, maar het leidt ook af. Nu kan ik de deur achter me dichttrekken als ik voor Tuutsjes aan de slag ga. Ik ben nog steeds veel op m’n laptop bezig, maar dat is toch anders. Sinds een maand zit PUUR Lifestyle samen met mij in dit pand. Super tof want we zitten elkaar niet in de weg en sparren juist veel samen.

Twee vrouwen achter een naaimachine met een tafel vol stoffen

Francien (rechts) samen met Myrthe van PUUR Lifestyle

Best pittig. Ik werk veel, bijna fulltime. Mijn man werkt bij defensie dus hij is regelmatig op oefening. Maar de meiden gaan inmiddels naar school en de BSO, dus dat maakt het wel gemakkelijker. Mijn man doet gelukkig ook veel thuis en met de kinderen. Het is fijn om iemand naast je te hebben die alle vertrouwen in je heeft, anders is het bijna niet te doen.

Tegelijkertijd is het handig dat ik flexibel ben; als de kinderen bijvoorbeeld ziek zijn kan ik snel schakelen. Ook kan ik bij elke klassenshow of oudergesprek zijn. Die tijd haal ik dan op een ander moment weer in. Ik hoor vaak dat vrouwen een webshop starten om meer bij de kinderen te zijn. Dat is niet mijn insteek geweest. Ik vond mijn werk niet leuk meer en met twee kleine kinderen is het dan heel lastig om je energie goed te verdelen. Ik vind het belangrijk om ze te laten zien dat je moet doen wat je hart je ingeeft en wat bij je past.

Dat heb ik een tijdje gedaan, maar inmiddels heb ik de grens bereikt. Hoe groter de kleding, hoe meer stof je moet inkopen. Ook krijgen ze echt een overduidelijke eigen smaak. Ik merkte bovendien dat dit minder leuk vond om te maken en ging terug naar de kern: waarom ben ik dit gaan doen? Ik vind het belangrijk dat ik wat ik maak en verkoop zelf leuk vind. Gelukkig heb ik deze luxe. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Dat is ook meteen mijn tip aan anderen!

New call-to-action

Wil jij net als Francien je eigen succesvolle webshop?

Begin eenvoudig en snel

Start je webwinkel
Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.