Interview: PUUR Lifestyle

20191108-IMG_8889.jpg

Slow living. Live your life pure. Less is more. Dat is waar PUUR Lifestyle voor staat. Wij brachten een bezoek aan Myrthe en vroegen haar naar het verhaal achter het succes van PUUR.

1. Hoe is PUUR Lifestyle ontstaan?

Ik begon PUUR toen mijn man ernstig ziek was. Ik was op dat moment werkzaam in de zorg en dacht: ‘alles kan dus zomaar ineens voorbij zijn’. Toen ben ik gaan doen wat ik het allerliefste doe: zelf woonaccessoires ontwerpen en maken. Van kleins af aan ben ik bezig met interieur, kleur en mooie structuren. Uit het bos nam ik vergrijsde takken mee en ik was altijd aan het knutselen en schilderen. In 2010 startte ik PUUR als fysieke winkel in Zwolle en daarnaast opende ik de webshop.

Myrthe aan het werk in haar bedrijfsruimte in Zwolle.

2. Hoe heb je het aangepakt?

Ik had een bepaalde stijl voor PUUR in gedachten, maar ik kon nergens vinden wat ik wilde verkopen. Daarom ben ik mijn eigen producten gaan maken. Ik begon met het maken van kussens en ging op zoek naar leveranciers voor de materialen. Het begon steeds beter te lopen en uiteindelijk heb ik besloten om me volledig op mijn eigen label en de webshop te richten.

3. Waarom ben je gestopt met de fysieke winkel?

Het was zo druk en ik zat zo vast aan de winkeltijden, dat ik eigenlijk geen tijd had om dingen goed uit te zoeken. Toen ik in 2015 de prijs ‘Business Mom Of The Year’ won, een prijs voor vrouwen die een succesvol bedrijf runnen naast hun gezin, was dat voor mij een teken dat het tijd was om te stoppen met de fysieke winkel. Zo kon ik me volledig richten op het ontwikkelen van mijn eigen label. Met als uiteindelijke doel om alleen via de webshop te verkopen.

4. Waar staat PUUR voor?

Voor duurzaam ondernemen en natuurlijke producten met een verhaal. Ik werk vooral met sociale werkplaatsen en bedrijven binnen Europa. Zo komt het linnen van weverijen uit de Baltische Staten. Dit zijn traditionele familiebedrijven waar ze het natuurproduct vlas gebruiken. In Azië wordt linnen massaal en goedkoper geproduceerd, maar onder slechte omstandigheden. Aan Europees linnen hangt een prijskaartje, maar de kwaliteit is veel beter. Het garen wordt geverfd voordat het geweven wordt, hierdoor heb je een grotere kleurechtheid. De kleur blijft zoals je ‘m ziet, dat is het mooie van een natuurproduct. Verder worden sommige producten gemaakt of verpakt bij sociale werkplaatsen in de buurt. 

Ik wil graag iets bijdragen aan een betere wereld, al is het maar een beetje. Zo hergebruik ik verpakkingsmateriaal, probeer ik geen plastic te gebruiken en doe ik de pakketjes gebundeld op de post. Ik heb concurrenten die veel geld verdienen aan linnen, maar ik wil dat meer mensen het kunnen kopen. Het hoeven geen Action prijzen te zijn en dat kan ook niet. Gelukkig worden mensen steeds bewuster en hebben ze oog voor duurzaamheid en natuurlijke materialen.

5. Hoe omschrijf je de stijl van PUUR?

De stijl van PUUR is heel eigen: stoer, tijdloos, industrieel en zonder poespas. Het is één geheel, precies zoals ik het altijd in m’n hoofd had. Het product moet voor zichzelf spreken, zoals de houten badborstels. Simplistisch en eenvoudig. De producten creëren een bepaalde sfeer en passen in veel interieurs.

6. Waarmee onderscheidt PUUR Lifestyle zich van andere webshops?

Naast de eigen stijl door de persoonlijke aandacht. Aan alle orders voeg ik een handgeschreven kaartje en een kleinigheidje toe. Elke order wordt met zorg ingepakt. Kleine dingen zijn heel belangrijk. Laatst bestelde iemand een kaarsenstandaard met kaarsen die eigenlijk niet passen. Dan stuur ik een mailtje dat ik er nog een passend setje bij heb gedaan. Klanten waarderen dat ik daar aan denk. En via Instagram probeer ik op iedereen te reageren, ook op persoonlijke vragen. Interactie met klanten vind ik heel belangrijk.

7. Waarom ben je vanuit dit bedrijfspand gaan werken?

Ik heb lang vanuit huis gewerkt, maar daar had ik maar de helft van de ruimte die ik hier heb. De grote rollen stof stonden achter het bed en alle orders en pakbonnen lagen in de hal. Dat werkt niet in een 'mannen' gezin met drie puberzoons. Ook stond de rest van de voorraad in onze garagebox. Dit was een eindje fietsen en dus niet erg handig. Ik kon met de drukte van de webshop gewoon niet efficiënt meer werken.

Toen Francien, die ik nog ken vanuit de fysieke winkel, met haar shop Tuutsjes naar dit pand verhuisde, was het voor mij net te vroeg. Maar toen de webshop heel goed liep na mijn deelname aan ShowUp, heb ik knoop doorgehakt. Ik was van tevoren bang dat we misschien teveel zouden kletsen, maar dat is niet zo. We bespreken en overleggen vooral veel. Ik heb hier een kniptafel op hoogte en we bundelen onze pakketjes zodat we ze samen kunnen verzenden. Ook heb ik hier alles bij elkaar, heel fijn. Thuis word ik nu serieuzer genomen, terwijl ik hier hetzelfde doe als voorheen.

Myrthe samen met Francien aan het werk in hun bedrijfspand

8. Run je PUUR alleen?

Ja, met een beetje hulp van Francien en het thuisfront. Alle kaartjes, etiketten en labels.. alles maak ik zelf. Ook alle producten van linnen worden door mijzelf met de hand gemaakt. De productfoto’s maak ik samen met Francien. Dat is leuk en handig. Ik vind alles heel leuk om te doen, maar dat is ook het gevaar haha. Ik wil alle bewerkingsprogramma’s, grafische design programma’s het liefst helemaal kennen, maar dat is niet te doen. Nu ken ik van alle programma’s een beetje en daar doe ik alles mee. Ik heb alles volledig neergezet zoals ik het wilde. Toen ik de prijs won, zeiden veel mensen dat ik meer uit handen moest geven, maar dat is heel lastig. Ik heb wel stagiaires gehad. Van hen heb ik veel geleerd, maar het liefst doe ik voorlopig alles nog zelf.

9. Hoe heb je je webshop opgezet?

Ik ben maanden bezig geweest om me in Mijnwebwinkel te verdiepen. Ik wilde precies weten hoe alles werkte, zodat ik mijn man niet altijd hoefde te vragen hoe het moest. Nu kan ik alles zelf bijhouden en is het precies zoals ik wil. Ter inspiratie heb ik veel andere sites bezocht en mijn eigen shop vervolgens precies naar eigen smaak ingericht. Super leuk om te doen, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Daardoor weet ik nu wel precies hoe het systeem werkt.

10. Ben je blij met het systeem van Mijnwebwinkel?

Ja! Ik gebruik Mijnwebwinkel al een tijd en ben blij met het gemak. Het is fijn dat er al een basis staat als je begint. Toen ik bij andere webshop ging oriënteren, keek ik waar zij hun shop hadden gemaakt. Veel daarvan waren Mijnwebwinkel shops. Mijnwebwinkel voelde voor mij meteen goed en werkbaar. Het is een frame waarbinnen je eigen ding kunt doen en het je eigen unieke uitstraling kunt geven. Ik vind het heel leuk dat ik het allemaal zelf kan doen. En als ik het kan, dan kan iedereen het.

11. Waar ben je het meest trots op?

Met PUUR heb ik echt een eigen stijl en merk ontwikkeld. Het is een totaalplaatje voor PUUR leven. Het is precies wat ik zelf leuk vind en wat ik ook wil overbrengen. Afgelopen jaar heb ik veel tijd gestoken in het ontwikkelen van alle producten. Het product moet van het begin tot het eind kloppen; de kleur, de labels, het verpakkingsmateriaal. Elk product wordt met zorg gemaakt en als het plaatje dan klopt, kan ik daar echt blij van worden.

12. Wat hoop je nog te bereiken?

Het mooiste zou zijn als PUUR verder groeit. De bedoeling is dat ik het productaanbod verder uitbreid met meer soorten linnen en kleuren. Ik zou graag een naaister willen en de productfotografie willen uitbesteden. Meer tijd over houden voor het ontwerpen van nieuwe producten en de styling er van voor fotoshoots. Kortom, dus toch iets meer uit handen geven en zelf de dingen bijven doen die ik het allerleukste vind en waar ik goed in ben.

13. Heb je nog een tip voor andere (startende) ondernemers?

Neem er de tijd voor. En als je dingen echt niet zelf kunt, besteed het dan uit aan mensen die het wel kunnen. Of leer net zolang tot je het zelf kunt. Bijvoorbeeld je huisstijl en fotografie. Het is belangrijk dat je echt iets neerzet. Zorg dat het plaatje compleet is. Als je het half doet, ga je het niet redden. Ga er 300% voor.

Net als Myrthe je eigen producten te verkopen?

Download snel ons gratis business template met 11 handige stappen!

Naar het business template