06 maart 2018

BLOG 1/4: De AVG komt eraan, maar wat is het?

Dries Lawrence
Juridisch adviseur | ICT Recht

Waarschijnlijk heb je er al het een en ander over gelezen en gehoord: de AVG. Véél en vooral taaie informatie waardoor je door de bomen het bos misschien bijna niet meer ziet! De komende weken zorgen wij dat jij alle benodigde informatie hebt zodat je 25 mei 2018 alles op orde hebt.

Ik hoor je denken: geldt dit ook voor mij? Het antwoord is: JA! De nieuwe wet geldt voor elke ondernemer die persoonsgegevens verwerkt. En hoe klein of groot je shop ook is, iedere webwinkelier verwerkt persoonsgegevens.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is de nieuwe Europese Verordening op het gebied van privacy en het verwerken van persoonsgegevens. Deze is twee jaar geleden in werking getreden en is vanaf 25 mei 2018 in heel Europa van toepassing. De AVG is de opvolger van een Europese richtlijn uit 1995, die in Nederland omgezet werd in de Wet bescherming persoonsgegevens. Al deze wetgeving komt te vervallen. De AVG wordt binnenkort de énige privacywet, waar mensen zich direct op kunnen beroepen.

De huidige privacywetgeving zal met de AVG worden aangescherpt, namelijk:

  • De manier waarop je toestemming vraagt moet aan een aantal regels voldoen 
  • Voor elke verwerking moet je een bewaartermijn bepalen en beschrijven
  • Je privacyverklaring moet worden uitgebreid met meer informatie voor je klant
  • Sommige bedrijven moeten een verwerkingsregister opstellen 

Wanneer de regels niet voldoende zullen worden opgevolgd, kunnen er hoge boetes worden uitgedeeld.

Veel mensen hebben het idee dat de AVG van alles en nog wat gaat verbieden. Dit is niet het geval. De regels worden strenger, maar zijn vooral gericht op verantwoording afleggen. Met toestemming mag er heel veel, maar dan dien je wel te bewijzen dat deze toestemming is gegeven.
Bovendien moeten de bezoekers van jouw webwinkel worden voorgelicht en gewezen op hun rechten. Gegevens tien jaar bewaren: oké, maar onderbouw eens waarom dat nodig is. Kan het niet een jaartje korter?

Als ik de nieuwe wetgeving in een woord zou moeten samenvatten, dan is er sprake van een bewijswet. Leg voor jezelf duidelijk vast wat je doet, maar vooral ook hoe en met welke reden. Laat aan de klanten van je shop zien dat je rechtvaardig werkt en weet wat er van je wordt verlangd.
Bij de AVG is het met name van belang dat je laat zien vooraf te hebben nagedacht over de gegevens die je kan en moet verwerken.

STAY TUNED, er komt meer...

Spoken er nu al vragen door je hoofd? Mooi zo! Dan ben je er serieus mee bezig en dus al goed op weg. Stay tuned om zorgeloos door deze nieuwe materie heen te fietsen, dan ben je (met een tikkeltje hulp van jezelf) aan het einde van de rit helemaal AVG-proof!

Later deze maand verschijnen er nog 3 gastblogs van ICTRecht, waarmee we alle vragen gaan beantwoorden die je hebt over je privacyverklaring, verwerkers, subverwerkers en het Mijnwebwinkel platform

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.