18 maart 2020

8 handige thuiswerk-tips

thuiswerken #onlineondernemen
Faya Pijpers
Marketing | Mijnwebwinkel

Veel webwinkeliers werken vanuit huis en zijn dus gewend aan het thuiswerken. Maar, dit geldt voor lang niet iedereen. Daarom geven we je vandaag een aantal handige tips om gefocust en productief te blijven:

Werk vanuit een prettige werkplek met voldoende natuurlijk licht. Uit onderzoek is gebleken dat werken in een ruimte met veel natuurlijk licht de productiviteit ten goede komt. Investeer daarnaast in een goede bureaustoel en beeldscherm; wanneer je in een lekkere flow zit, zul je merken dat je zonder rugklachten uren door kunt werken.
Hoewel voor de één een leeg bureau het beste werkt, moeten er voor de ander juist spullen op tafel liggen. Wat voor jou ook het beste werkt; leg niet relevante zaken weg en zorg er in ieder geval voor dat je je spullen gemakkelijk kunt vinden zodra je ze nodig hebt.

Onze webwinkeliers verkopen de leukste opbergers en planners voor op je bureau.

Het is belangrijk dat je genoeg discipline hebt. Iemand met weinig discipline zal zijn werk vaak uitstellen waardoor hij weinig productief is. Wees streng genoeg voor jezelf. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken met jezelf hoe laat je ’s ochtends start met werken en wat je op een dag gedaan wilt krijgen. Wanneer je overweldigd raakt van je al het werk dat nog moet gebeuren, kun je proberen om het werk in kleinere taken op te delen.

Tip: schrijf op papier wat je wilt gaan doen en streep het af zodra de taak af is. Het geeft een goed gevoel als je aan het eind van de dag een afgestreept lijstje hebt!

Als je eenmaal in een flow zit kan het nog wel eens voorkomen dat je vergeet pauze te houden. Zet een wekker zodat je je lunchpauze niet vergeet en loop buiten een rondje om je benen te strekken. Lichaamsbeweging is belangrijk voor het handhaven van een gezonde bloedsomloop, en dat heeft weer een positieve invloed op je productiviteit.

Het is tegenwoordig bijna de normaalste zaak van de wereld dat mensen continu hun e-mail en telefoon checken. Om écht productief te kunnen werken, raden we je aan om even alle afleidende meldingen uit te schakelen. Dus weg met de WhatsApp-berichtjes, telefoon op stil en e-mail notificaties uit. Leg je telefoon bijvoorbeeld op een andere verdieping, zodat je er niet zo snel naar grijpt. Je zult merken dat je in dezelfde tijd ineens veel meer gedaan krijgt. Natuurlijk is het belangrijk om bereikbaar te zijn voor je klanten, maar beperk je tot je geplande mail/social media momenten. Als je duidelijk communiceert wanneer je bezoekers antwoord kunnen verwachten, is dit geen probleem.

Om écht productief te kunnen werken, raden we je aan om even alle afleidende meldingen uit te schakelen.

Even snel wat boodschappen halen of de laatste berg vuile was wegwerken; omdat je vanuit thuis werkt, ben je misschien sneller geneigd om dit soort zaken even ‘snel’ tussendoor te doen. Stiekem kosten ze altijd meer tijd dan je denkt. Probeer een aantal uur achter elkaar te werken zonder afleiding. Zo krijg je ook de grotere klussen gedaan en voel je je achteraf weer voldaan. Dat wasje draaien kan later ook nog wel.

Één voordeel van thuiswerken is dat je in principe de hele dag in je pyjama kunt hangen. Probeer je echter direct aan te kleden zodra je ’s ochtends opstaat. Je zult merken dat je met een hele andere -actievere- mind-set aan de slag gaat. 

Uit veel ervaringen van thuiswerkers blijkt dat ze zich wel eens eenzaam voelen. Spreek met een collega-ondernemer af om te sparren of bel elkaar tijdens jullie lunch. Via een videocall (Skype, Google Hangouts of Facetime) kun je elkaar zien: dat maakt het wat gezelliger :-)

Omdat je als thuiswerker geen kantoordeur achter je dicht trekt, is het verleidelijk om in de avonduurtjes nog ‘even snel’ wat dingen af te ronden. Hoe gek je ook bent op je werk; overdrijf het niet. Een keer een avondje doorwerken kan geen kwaad, maar waak ervoor dat je niet dag & nacht aan het werk bent. Om scherp te blijven heb je tussendoor je ontspanning en rust nodig. Ook is het wel zo gezellig voor je partner ;-)

Werken vanuit huis ziet er voor iedereen anders uit en het belangrijkste is om erachter te komen wat voor jou werkt. Wat zijn jullie ervaringen en tips op het gebied van thuiswerken?

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.