Achtergrondinformatie

ProPal verkoopt traditionele Palestijnse Producten. De meeste daarvan zijn geproduceerd door Canaan Fair Trade in Jenin, gelegen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Alle Canaan producten zijn biologisch en van een pure autentieke kwaliteit voortkomend uit de eeuwenoude familiecultuur op het Palestijnse platteland. Zij worden volgens de Fair Trade normen geproduceerd door een boerencoöperatie van 1700 boeren. Lees de prachtige verhalen van een aantal van deze boeren en boerinnen.

Door de aanschaf van een product steunt u de Palestijnse economie die ernstig te lijden heeft onder de gewelddadige Israëlische bezetting.

De winst van de verkoop gaat naar projecten van Musicians withour Borders - Palestine. kinderen verwerken daar hun trauma's door muziek te maken en krijgen non-violence training waar ze leren hun gevoelens en frustraties op een geweldloze manier te uiten.

 

Traditionele producten

Al generaties lang verbouwen Palestijnse boeren de heerlijkste olijven, amandelen, tomaten, en andere producten. Olijfolie is voor veel boeren de belangrijkste bron van inkomsten.

Olijfbomen groeien al 6000 jaar in Palestina, van waaruit ze zich over het mediterrane gebied verspreiden. Nog steeds wordt
de oeroude Nabali-olijf door Palestijnse boeren verbouwd. Ze geeft een lichte olie met een fruitige smaak.
De Rumi-olijf stamt uit latere tijden, zoals de Romeinse tijd en geeft een olie met een stevigere smaak.

In de Palestijnse traditie is de olijfboom een teken van vrede en hoop. Het leven van de Palestijnen wordt echter bepaald door de bezetting van hun land door gewapende Israelische soldaten, scheidingsmuren en hekwerken, waardoor ze soms niet bij hun eigen landerijen kunnen komen. Verkoop aan het buitenland is voor een individuele boer bijna onmogelijk.

Enthousiast over FairTrade koffie besloot Nasser Abufarha hetzelfde principe toe te passen op de producten van de boeren in zijn land. Canaan FairTrade in Jenin zorgt er nu voor dat meer dan 1700 kleine boeren hun rijke olijvencultuur kunnen voortzetten volgenseeuwenoude landbouwtradities.

  

Ook een eigen gratis shop?